In Wittgenstein Project/Skolgen (2003), artist Ian Kiaer represents Wittgenstein’s working space in Skolgen, Norway.

Lizzie Carey-Thomas writes: The focus of the project is the small wooden house of vernacular Norwegian design that Wittgenstein commissioned to be built in 1913…

 wprojectiii.jpg 

Overlooking a lake and surrounded by cliffs, it provided Wittgenstein with the almost hermetic conditions he needed to work on Tractatus Logico-Philosophicus. Kiaer’s work consists of an overturned kitchen waste bin, a small pink watercolour and strips of pink Styrofoam lying horizontally on the floor.

The colour guides our reading of the objects as part of a unified landscape and, for Kiaer, is indicative of the romantic nature of Wittgenstein himself. 

wproject-i.jpg

wprojectii.jpg

wprojectiv.jpg

Advertisements